maanantai 9. kesäkuuta 2014

Kasvivärjäystä

Olen värjännyt villalankaa monena kesänä pihan rikkaruohoilla. Lapset ovat välillä huomautelleet, että muiden äideillä ei ole taipumusta keittää kitkettyjä rikkaruohoja, vaan ne voi ihan vaan viedä kompostiin. Tästä huolimatta olen sitkeästi hyödyntänyt kukkapenkkien rikkakasvit värjäykseen ja ruokaakin niistä on valmistunut.
Näin alkukesästä monet värit ovat kirkkaimmillaan, joten paras värjäysaika alkaa olla käsillä. Jotta väri tarttuisi lankaan, se on ensin puretettava. Se tarkoittaa, että langan kuitu ikäänkuin avautuu, muuttuu pörhäkäksi. Puretusaineita on useita. Itse olen käyttänyt apteekista saatavaa alunaa tai raparperiä omalta pihalta. Tänään värjätty lanka on Novitan Nallea marketin hyllystä.
Huiskaisen tänne nyt kuvakavalkadin tämän päivän värjäyksestä, samalla periaatteella voitte ryhtyä etsimään värjäriä itsestänne.
Raparperiä keitellään värjäyskattilassa tunnin verran

Kiehuneet kasvit ongitaan pois liemestä


Värjättävä lanka laitetaan kuumaan veteen muhimaan ainakin puoleksi tunniksi

Puretusaineen (raparperimehun) voi nyt kaataa pois.



Lanka jää  odottelemaan. Sen voi myös kuivata ennen värjäystä.

Sitten pitää keitellä värikasvit. Kitkin viime viikolla kukkapenkistä ison kasan peltokortteita. Ne jäivät silloin kuivamaan ja odottelemaan parempaa käyttöä.

Kortteita keitellään kattilassa, kunnes väri alkaa irrota. Kolme varttia ainakin.


Riippuu paljon kasvista, kuinka nopeasti väri siitä irtoaa ja myös kuinka kauan menee siihen, että väri tarttuu lankaan.


Nakkasin lankavyyhdin kortteiden seuraksi ja heti väri alkoi muuttua kellertäväksi.

Värjäyskasvit voi myös siivilöidä pois ja jättää langan väriliemeen uiskentelmaan. Liemen väkevyydestä, lämpötilasta ja langan laadusta riippuu saatu väriaste.

Valmis väri

Monesti olen kortteilla saanut paljon keltaisempaa väriä. Nyt tulos oli harmaankeltainen. No, kerran puretetun ja värjätyn langan voi aina värjätä uudelleen, jos saatu väri ei silmää miellytä.
Keltaista väriä irtoaa melkein kaikista kasveista, sävy toki vaihtelee. Vihertävää olen saanut nokkosella, suolaheinillä ja lupiinilla. Kannattaa kokeilla eri kasveja, saadut värisävyt voivat olla yllättäviä.

Mitään hätäisen ihmisen puuhaa kasviväreillä värjääminen ei ole. Hommaan saa yhden työpäivän tuhrattua helposti. Mutta aika kivaa lomapuuhaa tämä on. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti