maanantai 29. huhtikuuta 2019

KarkaliKarkalin luonnonpuisto Lohjalla on yksi Etelä-Suomen hienoimpia lehtoalueita. Se perustettiin vuonna 1964 ensisijaisesti lehtoluonnon suojelualueeksi. Luonnonpuistot ovat tavallisesti vain tutkimuskäytössä, mutta Karkalissa saa liikkua merkittyjä polkuja pitkin. Lehtojen luonto on arkaa, eikä kestä tallomista.


Sinivuokkojen kukintaa


Karkaliin päästäkseen pitää oikeastaan tulla autolla. Matkaa on Lohjan keskustasta parikymmentä kilometriä. Sammattiin johtavalta tieltä käännytään kohti Karkalia. Tie pienee ja huononee, yleinen tie päättyy ja aina vaan jatketaan eteenpäin, kunnes saavutaan luonnonpuiston parkkipaikalle.

Polkuvaihtoehtoja on kaksi. Lyhyt Hanski-Hakin luontopolku, jonka lapsetkin jaksavat kiertää. Rattailla ei pääse etenemään ja pieniä lapsia joutuu varmasti auttamaan yli juurakoiden. Hakin reitillä on lähde, komeita kaatuneita puita, ranta sekä varmasti kesällä hieno niittyalue.

Silokallio


Rantakosteikko
Lähdimme pidemmälle reitille eväiden kera. Liikuntaesteisille polut eivät sovellu. Juurakoita, kiviä, kosteita paikkoja ja isoja korkeuseroja löytyy runsaasti. Pidimme vaihtelevasta maastosta kovasti. Huhtikuun lopulla vuokkojen kukinta oli kauneimmillaan, mutta luvattua keltavuokkoa ei löytynyt. Sensijaan näimme imikän ja kevätlinnunsilmän. Pähkinäpensaiden lehdet olivat juuri aukeamaisillaan ja koivut olivat jo hennon vihreinä. Järven rannassa pääsimme näkemään vesiliskojen uiskentelua matalassa rantavedessä. Samassa paikassa oli myös valtavasti erilaisia sukeltajakuoriaisia.Kahvit maistuivat järven rannalla lintujen konsertointia kuunnellen. Pikkulinnut olivat hämmästyttävän pelottomia, peipot ja mustrastaat puuhailivat omiaan aivan retkeiljöistä piittaamatta. Taisivat tietää, että olimme heidän kotimetsässään vain vieraina. Viiden kilometrin reittiiin kului kahvitteluineen ja kaikkine ihmettelyineen reilu kaksi tuntia.


Torholan luola
Kotimatkalla poikkesimme ihmettelemässä Torholan luolaa. Polku sinne lähtee Karkalin tien varrelta. Torholan luola on Suomen suurin kalkkikiveen muodostunut karstiluola. Sen pituus on kaikkineen 32m. Koko matka ei kuitenkaan ole kuljettavissa. Kävimme vain kurkistelemassa luolan suuaukolla, sisällä luolassa oli vielä jäätä. Myös taskulampun puute hillitsi uteliaisuuttani jonkin verran.


Palasin tältä retkeltä virkistyneenä ja mieli levänneenä, aivan kuin pidemmänkin loman jäljiltä. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan Karkalin kauniiseen luontoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti