maanantai 3. syyskuuta 2018

Violetit perunat

Keväällä valitsin siemenperunoita puutarhamyymälässä. Kasvimaani on pieni, joten tarkoituksenani oli kylvää muutama rivi kesäperunaa, josta saataisiin maistiaisia juhannuksen jälkeen. Tähän tarkoitukseen löysinkin pussillisen Annabellen mukuloita. Viereisessä laarissa huomasin lähes mustia siemenperunoita. Olen kasvattanut Blue Congoa muutamia vuosia sitten, jolloin perunan mukulat piti tilata siemenkaupasta kotiin matkahuollon kautta. Nämä tummat perunat olivat kuitenkin toista lajiketta, nimeltään Violet Queen. No, pussi lähti mukaan ja mukulat maahan. Porkkanat eivät sitten kasvimaahan tänä vuonna sopineetkaan.

Kesä oli kuiva ja perunamaata piti välillä kastellakin, jotta sieltä edes jotain saataisiin kattilaan. Annabellet kasvoivat hyvin, olivat ohutkuorisia ja hyvin keittämistä kestäviä. Viimeiset vaaleat perunat kaivoin ylös eilen. Samalla löysin myös muutamia mustia mukuloita. Niitä on perunamaalta vaikea erottaa, pitää oikein tarkasti katsoa, että ne löytää kuokkimisen jälkeen. Perunat ovat myös aika pieniä, vettä olisi tarvittu mukuloiden kasvattamiseen.Violetit kuningattaret pääsivät perunakattilaan. Kuori pysyi melko hyvin kasassa ja pottu kypsyi tasaisesti. Keitinvesi oli sinertävää. Ja miten komean värisiä niistä keitettyinä tuli! Maku on tosin sama kuin keltaisessa perunassa.Perunat ovat violetteja, koska ne sisältävät antosyaaneja, tummia väriaineita. Ne ovat antioksidantteja, jotka on yhdistetty moniin lääkinnällisiin yhteyksiin. Niiden väitetään ehkäisevän syöpää ja hidastavan solujen vanhenemista. Samoja aineita löytyy punakaalista, mustikasta ja punaviinistä. Mutta mutta... perunassa näitä antosyaaneja on kaikkein eniten, jopa nelinkertainen määrä muihin tummiin kasviksiin verrattuna. Varsinainen terveyspommi siis.
Nämä violetit perunat ovat vanhaa alkuperää, lähtöisin Etelä-Amerikasta. Luonnossa muuntelu on perunankin osalta ollut runsasta. Perunasta tunnetaan monia eri värejä, muotoja ja makuja. Ihminen on vain jalostustyössään suosinut joitakin muotoja, joista on tullut yleisempiä kuin muut. Violetti peruna on mukava tuttavuus, ehkä se pääsee kasvimaalleni ensi kesänäkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti