tiistai 20. toukokuuta 2014

Tuomen tuoksua

Viime viikolla olin jo aamulenkillä aistivinani hennon tuomen tuoksun. Meidän pihatuomet olivat silloin vielä tiukasti nupuillaan, mutta aurinkoisessa rinteessä lenkkipolun varrella oli jo muutama avautunut kukka. Viikonlopun  lämpimät säät ovat saaneet kukinnan kaikkialla vauhtiin ja huumaava tuoksu leviää puiden ympäristöön.

Tuomi on Suomessa poikkeuksellisen näyttävästi kukkiva puu. Suurimmat tuomet voivat olla yli kymmenmetrisiä ja tiheäoksaisia. Monesti tuomi on kuitenkin pensasmainen ja raivataan pois metsän hoidon yhteydessä. Itse kukat ovat melko pieniä, mutta ne muodostavat runsaasti pitkiä kukkaterttuja. Kukista leviävä voimakas tuoksu houkuttelee paikalle pölyttäjiä. Kukkivan tuomen ympärillä käykin aina melkoinen pörinä.

Kaikki eivät tuomesta pidä. Monista ihmisistä sen tuoksu on liian voimakas, joillekin se aiheuttaa päänsärkyä. Monet eivät halua tuomea pihapuuksi sen tuholaisten vuoksi. Tuomenkehrääjäkoi, joka on pieni perhonen, munii tuomen lehdille. Munista kuoriutuu toukkia, jotka kehräävät tuomen seittimäisen verkon sisälle ja syövät pahimmassa tapauksessa puun lehdettömäksi. Puu toipuu koettelemuksestaan, mutta näyttää melkoisen aavemaiselta muutamien viikkojen ajan.

Itse pidän tuomesta, sen tuoksusta, kauneudesta ja pölyttäjien puuhailusta kukilla. Parasta tuomessa ovat kuitenkin marjat, joita käytän langan värjäämiseeen. Mustista pienistä marjoista irtoaa keitettäessä lilaa väriä, joka tarttuu ja pysyy erittäin hyvin villassa. Tätä väriä ei muista suomalaisista kasveista saa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti