lauantai 12. joulukuuta 2015

Joulutähti

Joulukukat ovat olleet kaupoissa jo pari kuukautta. Hyasintit tosin ovat tainneet ilmestyä vasta joulukuun myötä, mutta joulutähtiä aletaan kaupata jo lokakuun lopulla. Joulutähti on usein tarkoitettu kestämään vain joulunajan ja päätymään sitten kompostiin. Monet kasveista eivät toki kauempaa pienissä muoviruukuissa eläisikään. Jos joulutähden saa selviämään loppiaiseen asti, sillä voi olla mahdollisuuksia elää pidempäänkin. Muoviruukku pitää vaihtaa pois ja lisätä hyvää multaa. Punaiset lehdet karisevat pois, mutta uusia vaaleanvihreitä kasvaa tilalle. Joulukukasta tulee ihan kelvollinen viherkasvi.


Joulukukkia puutarhalla


Joulutähti kuluu tyräkkikasveihin ja elää luonnonvaraisena Väli-Amerikassa. Sitä käytetään koristekasvina ympäri maailmaa. Lämpimillä seuduilla joulutähti tai tähtilatva on suosittu puutarhojen koristekasvi. Se voi kasvaa jopa kolmemetriseksi puuksi tai pysyä hieman matalampana pensaana. Kanariansaarilla ja Espanjan Aurinkorannikolla monet ovat törmänneet näihin suuriin joulutähtiin.

Joulutähtipensas Wikipediasta

Joulutähti on lyhyenpäivän kasvi. Se kukkii silloin, kun päivän pituus on korkeintaan kymmenen tuntia. Juuri sopiva joulunajan kasvi siis meille. Kukka on pieni ja keltainen. Ylimmät suojuslehdet sensijaan ovat kirkkaanvärisiä, luonnossa punaisia. Puutarhoilla kasvatetaan monenvärisiä joulutähtiä, valkoisista pinkkeihin ja lähes oransseihin. Suosituin väri on kuitenkin yhä perinteinen punainen.

Jos joulutähti on selvinnyt viherkasvina seuraavaan jouluun, voi sen kukittamista yrittää. Lokakuun alkupuolella pitää huolehtia siitä, ettei kasvi saa valoa kymmentä tuntia enempää vuorokaudessa. Ei myöskään keinovaloa. Käytännössä kasvi pitää huputtaa laatikolla tai laittaa komeroon kymmenen valotunnin jälkeen. Ja tietysti ottaa valoisaan taas seuraavana päivänä kymmeneksi tunniksi. Kova urakka siis. Itse en ole saanut joulutähteä kukkimaan uudelleen, mutta jotkut tuttuni ovat onnistuneet. Ylimmät lehdet punertuvat, mutta eivät tule yhtä kirkkaiksi kuin puutarhoilla. Lehdet ovat myös pienemmät kuin ensimmäisenä vuonna.

Ajattelin taas tänä vuonna  yrittää joulutähden elvyttämistä viherkasviksi. Perheen kissa saattaa olla asiasta toista mieltä. Kasvin myrkyllinen maitiasneste hieman epäilyttää, mutta muut kissanomistajat sanovat kattien jättävän joulutähden rauhaan. Täytynee sijoittaa kasvi jonnekin korkeammalle, kollin ulottumattomiin.

Mukavaa joulunaikaa kaikille <3

1 kommentti:

  1. Punainenjoulutähti on kaunis, joten ei ihmekään, että se on pitänyt pintansa.

    VastaaPoista