lauantai 15. maaliskuuta 2014

Talven paluu - Return of the winter

Olihan tämä  odotettavissa. Säätiedotukset oli luettu ja eilinen kylmä viima tunnettu luissa ja ytimissä asti. Silti paksu lumipeite pihamaalla oli aamulla jonkinmoinen järkytys. Meillä lunta on lähemmäs kymmenen senttiä. Takatalvesta ei kai kuitenkaan voida puhua, kun terminen kevät ei ole vielä oikein alkanut. Silloin vuorokauden keskilämpötilan pitäisi olla yli nollan jo jonkin aikaa.

Kasvit eivät taida lumesta paljon piitata, vaikka jotkut ovat jo kasvunsa aloittaneet. Kevätkasvit kestävät pakkasta ja lunta yllättävän hyvin. Jos ensimmäiset versot pääsevät paleltumaan, ne kasvattavat myöhemmin uudet. Suomeen jo saapuneista muuttolinnuista jotkut saattavat palata vielä hetkeksi lumettomiin maisemiin. Mutta esimerkiksi joutsenet eivät lumesta piittaa, kunhan sulaa vettä vain on tarjolla. Ne odottelevat sitkeästi sään uudelleen lämpenemistä.

Kävin aamupäivällä katsomassa, mitä sinisorsille kuuluu. Ne viettävät talven Vantaanjoen sulissa paikoissa ja kaupungin vedenpuhdistamon lammikoissa. Parvi näytti olevan ennallaan ja leipä maistui. Lumien lähdettyä ne eivät juuri viitsi vaivautua leipää syömään, kaipa vedestä löytyvät kasvit ja pikkueläimet maistuvat paremmalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti