tiistai 11. maaliskuuta 2014

Hiivatin kevät vol. 2

Tässä vaiheessa kevättä monet ovat innoissaan. Valo lisääntyy, lumi on lähes sulanut, kadut kuivuvat ja linnut laulavat kiivaasti. Meidän huushollissa se tarkoittaa katupölyn ja lepän kukinnan aiheuttamaa silmien kutinaa, nenän vuotamista ja hengenahdistusta. Ja tässä kohtaa mä aina muistan, miksi kevät ei olekaan yhtään suosikkivuodenaikani.

Lepän siitepölyä pöläyttelevät norkot ovat kasvaneet ja paisuneet. Siitepölyä on Etelä-Suomessa runsaasti ilmassa. Eikä kummempaa ole aerobiologian laitoksen  mukaan luvassa lähiaikoina. Leppä kukkii ennen lehtien puhkeamista, koska se on tuulipölytteinen kasvi. Emikukat  (tytöt) ovat pieniä ja lyhyitä ja hedekukat (pojat) näitä pitkiä norkkoja. Siitepölyä pitää olla niin maan perhanasti, että sitä riittää sattumanvaraisesti tuulen mukana lentelemään kaikkiin tyttökukkiin Kun emikukka hedelmöittyy, siitä kehittyy pikkuinen käpy, jonka suomujen suojassa siemenet kehittyvät. Se ylimääräinen siitepöly on meidän kaikkien allergisten ilona maalla, merellä ja ilmassa.

Leppä kukkii muutaman viikon. Jos säät ovat vaihtelevia, kestää kukinta ja sen aiheuttamat oireet pidempään. Jos kevät etenee nopeasti, menee kukintakin nopeasti ohi. Ja sitten alkavat siitepölyjään levitellä koivut. Se on paha juttu.
Harmaalepän kukinto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti