sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Mitä kuuluu tuomenkehrääjälle?

Mies leikkasi nurmikkoa pihalla. Tuomen alla oli kovasti jotain pieniä ja lentäväsiä hyönteisiä. Aikansa huidottuaan hän huomasi, että ne olivat valkoisia perhosia. Tuomenkehrääjäkoit ovat siis kuoriutuneet. Lämmin sää on jouduttanut niiden "kypsymistä". Pihatuomen rungolla ja juurella aikuisia perhosia on paljon. Ne ovat niin nopeita liikkeissään, ettei kunnollista kuvaa tahdo esihistoriallisella kamerallani saada millään.

Aikuinen tuomenkehrääjäkoi


Täysiä koteloitakin on vielä paljon. Perhosten kuoriutuminen jatkuu varmasti vielä päiviä. Ja nämä aikuiset lentelevät ja pariutuvat ja laskevat munansa tuomen rungolle. Perhoset löytävät kuulemma tuomen hajuaistinsa avulla. Aikamoiset tuoksutuselimet muutamilla hyönteisillä on. Jotkin perhoskoiraat haistavat saman lajin naaraan jopa kilometrien päästä. Ja sitten vaan lentoon...

KoteloitaTuomipuut ovat toipuneet toukkien hyökkäyksestä. Uudet, komeat lehdet on kasvatettu ja yhteyttäminen on hyvässä vauhdissa. Toukka-armeijasta muistuttavat enää seitit puiden rungoilla. Ne ovatkin tosi kestävää ainetta. Sama seitti voi koristaa puuta vielä ensi keväänä.

Tuomipusikko hyvässä kasvussa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti