sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Pihabongaus

Tänä viikonloppuna tuhansilla pihoilla tiiraillaan lintuja tavallistakin tarkemmin. Nyt on menossa pihabongaus. Tämän mukavan tapahtuman on järjestänyt Suomen Bird Life vuodesta 2006 alkaen. Tarkoituksena on, että ihmiset tarkkailevat lintuja tunnin verran joko omalla pihallaan tai jossain muussa sopivassa paikassa. Havaitut lintulajit ja niiden määrät merkitään muistiin ja ilmoitetaan tapahtuman nettisivuilla olevaan lomakkeeseen. Bird Life kerää tiedot ja tekee niistä yhteenvedon. Näin saadaan tietoa lintulajien yleisyydestä eri puolilla Suomea.

Pääsin bongaamaan vasta tänään sunnuntaina. Lauhtunut, harmaa sää ja pieni lumisade ei ollut paras mahdollinen yhdistelmä lintujen havainnointipäivälle. Lintuhavaintoja kerätään vain tunnin ajan. Tämän keskipäivän tunnin aikana ruokintapaikalla ehti käydä parvi keltasirkkuja, muutamia pikkuvarpusia, kolme talitiaista, yksi ainoa sinitiainen ja kolme pulua. Ei yhtään harakkaa tai varista, jotka tavallisesti tulevat aina partioimaan, kun täytän ruokinta-automaatteja. Eikä edes jokapäiväistä fasaania. Onkohan joku laittanut sen pataan? Ja pulujakin siis vain vaivaiset kolme kappaletta. Tavallisesti pihallamme ruokailevat kaikki Riihimäen pulut, siis parikymmentä yksilöä.

Huomenna lajikirjo on varmaan ihan toinen. Harmi, että olen töissä valoisaan aikaan, enkä pääse katsomaan, millainen lintujoukkio lintulaudat puhdistaa viimeistä jyvää myöten. Se on kuitenkin varmaa, että kun tulen kotiin iltahämärässä, niin kaikki ruokintayksiköt ovat tyhjiä. Niin on ollut siitä lähtien, kun lumipeite tuli maahan. Olisi joskus kiva nähdä, kuka ne jyvät syö.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti