sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Sienen elämää

Sienten aika luonnossa jatkuu, vaikka yöpakkaset niiden itöemiä nipistelevätkin. Tattien aika näyttää olevan ohi, mutta monia muita sieniä voi vielä tavata pitkään. Useilla sienillä on luonnossa tärkeitä tehtäviä hoidettavana.
Kuusimetsässä, paksussa sammalikosssa voi nyt nähdä kuusenneulasnahikkaita. Se vaatii kuitenkin tarkkoja silmiä tai notkeita polvia. Sienen vaalea lakki kun on suurimmillaankin vain puoli senttiä halkaisijaltaan.Nahikas tekee metsässä arvokasta lahotustyötä. Jokainen pieni itiöemä on kiinni yhdessä kuusenneulasessa, jota se vähitellen hajottaa ravinnoksi sienirihmastolle. Lopulta kivennäisaineet siirtyvät maaperään kasvien käytettäväksi.
Jos nahikkaat ovat pikkuruisia, niin isojakin sieniä voi vielä nähdä. Tämän komean kuukusen tapasin  nuoressa lehtimetsässä. Jätin sen kasvamaan, joku voi viikon päästä löytää elämänsä komeimman savusienen. Sienen päälle tallaava tekee ehkä tietämättään palveluksen kuukuselle, silloin sen miljoonat itiöt pääsevät leviämään ilmassa uusille kasvupaikoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti